zaterdag 28 november 2009

Ding 22. Bibliotheek 2.0

Als je de Extinction Timeline moet geloven is het rond 2018 gebeurd met de bibliotheken.
Bibliotheek 2.0 i s één van de middelen om te voorkomen dat deze voorspelling bewaarheid gaat worden.
In het Nederlandse Manifest Bibliotheek 2.0 staan een flink aantal rake beweringen.
De maatschappij om ons heen veranderd, dat vraagt om een aantal nieuwe vaardigheden van bibliotheekmedewerkers.
Jan Klerk heeft ze in zijn artikel "Bibliothecaris 2.0: rollen en competenties van de 'nieuwe bibliothecaris'" mooi voor ons op een rijtje gezet.
Kunnen we ons hier in herkennen? Er wordt nogal wat gevraagd van de nieuwe bibliothecaris. Ik denk niet dat de omslag één, twee, drie gemaakt is.


Zelf zie ik vooral voor kleinere bibliotheken ook een goede overlevingskans door intensief te gaan samenwerken met het onderwijs en deel te gaan uitmaken van brede scholen. Mediawijsheid zal steeds belangrijker worden, zowel voor de leerlingen als de leerkrachten. Een schone taak voor ons.


Verder kwam ik op het blog van Jan Klerk nog een interessante nieuwe ontwikkeling tegen.
Google Wave, dat is eigenlijk al Web 3.0 als ik het goed begrijp. Als je er meer over wilt lezen kun je het artikel hier vinden. Hieronder ook maar even een You Tube filmpje over Google Wave.
De ontwikkelingen gaan hard. Om Google Wave uit te kunnen proberen moet je een uitnodiging krijgen van iemand die het al gebruikt. Maar goed dat was een paar jaar geleden voor Gmail ook nog zo.








2 opmerkingen:

  1. Dan komt de gewetensvraag, ben jij één van de bibliothecarissen 2.0 die het vak mede vorm gaat geven? Herken jij je in de omschrijving van Jan Klerk?
    Hoe dat zich in de bibliotheek anno 2014 moet gaat manifesteren heeft Jan beschreven in een gezamenlijke Haarlemse toekomstvisie. Hoor graag wat je daar van vindt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuke post Dingemans! Goeie serie artikelen trouwens van Jan Klerk. Het verhaal van Haarlem in 2015 is heel aardig, maar misschien wel heel digitaal? Of schat ik dat verkeerd in?

    BeantwoordenVerwijderen