zaterdag 3 oktober 2009

Ding 9. Gebruik web 2.0

Jing(.com)

Ik heb vandaag een beetje zitten stoeien met Jing. Ik werd op het idee gebracht door het fimpje van Rob Coers over het toevoegen van RSS-feeds aan je Netvibes. Ik heb Jing gedownload en ben er wat mee gaan experimenteren. Dat downloaden ging niet heel gemakkelijk want mijn pc protesteerde tegen het extra te downloaden bestand Netframes 3.0 voor Windows. Maar goed , de aanhouder wint en na een paar keer proberen kon ik aan de slag met Jing.
Jing is een programma om filmpjes of foto's van screencasts te maken. Ik moest gisteren nog aan een groep 6 uitleggen hoe de catalogus werkt en kwam toen op het idee om daar een filmpje van te maken. Dat ging eigenlijk kinderlijk makkelijk. Zie hier het filmpje uitleg catalogus.
Het is niet perfect, dat geef ik onmiddelijk toe, maar het is ook in één keer opgenomen zonder er lang over na te denken.
Denk eens aan de mogelijkheden: digiborden op basisscholen, je kunt het zo prachtig visueel maken voor kinderen..
En je kunt iets dergelijks ook doen met zoek&boek, al@din, muziekweb, aquabrowser etc.
Mooie reclame toch? Kan ook zo op de website. Hebben we alleen nog iemand nodig met een zoetgevooisde stem om de boel in te spreken :-)

BibliotheekBlog

Ook voor het bloggen zijn vast wel mogelijkheden in de bibliotheek te vinden. Het mooie is naar mijn mening dat mensen heel makkelijk een reactie achter kunnen laten Dat doen mensen vast veel sneller dan een formulier invullen en dat vervolgens naar de klantenservice sturen.
En... de reacties zijn voor iedereen zichtbaar dus andere klanten kunnen er ook weer hun zegje over doen. Hoewel je de boel misschien wel moet kuisen af en toe.

Foto's

Foto's maken een website vaak aantrekkelijker. Veel mensen zijn visueel ingesteld en kijken liever plaatjes dan dat ze veel tekst lezen (is misschien wel projectie).
Over praktische toepassingen als smoelenboek en impressie van een bibliotheekvestiging hebben we het al gehad.
Een plaatje zegt soms meer dan 100 woorden.

Het maken en bijwerken van dit soort dingen kost natuurlijk wel tijd. Die zou er dan wel voor vrijgemaakt moeten worden. We hebben straks geen tijd meer om te slapen 24/7

5 opmerkingen:

  1. Leuke toepassingen!! Ga je het filmpje binnenkort een keer uitproberen? Lijkt me heel goed dat ook te doen voor andere toepassingen. Hoewel jouw stem bepaald zoet is zijn er toch vast meer zoetgevooisde stemmen te vinden in ons midden?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Jing: Wow! Goed gedaan!
    @Biebblog: ben het boek WZGD aan het lezen. Terugkerend thema daarin: laat klanten hun zegje doen. Helemaal voor dus
    @Foto's: helemaal mee eens

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk dat je met Jing aan de slag bent gegaan. We gebruiken het met heel veel plezier. Je kwam er zelf al achter dat het belangrijk is van te voren te bedenken wat je gaat laten zien en wat je daarbij gaat zeggen. Daarmee zorg je voor een vlotte presentatie zonder allerlei overbodige informatie. Anders krijg je zoiets...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leuke toepassingen zijn er te verzinnen he! Zeker gezien de toename van het aantal digitale schoolborden zijn "bibliotheekfilmpjes" handig.
    Bijv. om tijdens onze bezoeken aan scholen te gebruiken en voor docenten ter voorbereiding van een bibliotheekbezoek.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Goed filmpje, Dingemans. En niets meer doen aan je stem: heel rustig en duidelijk!

    BeantwoordenVerwijderen